main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

9 Ιαν 2014

Αφιέρωμα στον Δημήτριο Παναγόπουλο (Ιεροκηρύττοντας τον Παράδεισο)



Κύριος Φωτισμός μου και Σωτήρ μου ...(Ψαλ.26,1) 
( Ραδ. Αφιέρωμα στον μακαριστό Δημήτριο Παναγόπουλο )
….Τον ακούσατε και σήμερα τον συνήθη μας πρόλογο . Από την πρώτη μας εκπομπή πριν από κάποια χρόνια έως και σήμερα στο ευλογημένο ραδιοφωνικό καταφύγιο του σταθμού μας ( σε όποιο και σήμερα έχει ανοίξει την αγκαλιά του και μας φιλοξενεί ) , σχεδόν τα ίδια πάντα λόγια μας συντροφεύουν στο ξεκίνημα , με κάποιες ενίοτε μικρές παραλλαγές . Είναι κάτι σαν συνήθεια , σαν αναγνωριστικό καλωσόρισμα . Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που αναρωτιούνται και μας το έχουν μεταφέρει αυτό με τα μηνύματά τους αλλά και σε κατ ιδίαν συζητήσεις , γι αυτήν την «εμμονή» μας…Γιατί ο ίδιος πρόλογος ; Πάντα μακρόσυρτος και σχεδόν απαράλλαχτος ! Πέραν των όποιων πρακτικών ζητημάτων , εξυπηρετεί αυτή η επανάληψη στο εισαγωγικό μέρος είναι και κάτι άλλο πολύ σπουδαίο για εμάς . Είναι που πάντα εμφωλεύουν στα λόγια του προλόγου κάποιες μορφές που είτε φανερώνονται άμεσα , είτε «κρύβονται» πίσω από κάποιες φράσεις …
Για παράδειγμα στη φράση: το ευλογημένο ραδιοφωνικό καταφύγιο ο Κυρ-Φώτης …ή  στην προσευχή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά το «Κύριε φώτισόν μου το σκότος» …Κάθε φορά που την λέμε , είναι σαν να αποζητούμε την ευχή και τη διαρκή παρουσία του Φωστήρος της Ορθοδοξίας , του Θαυματουργού αυτού κήρυκος της Χάριτος …Και προσευχόμαστε να πρεσβεύει στον Κύριο να μας αξιώσει να την επαναλάβουμε την προσευχή του και στην επόμενη εκπομπή και σε άλλες ακόμα 
…  Έπειτα αν θυμάστε  πολλές φορές στον πρόλογο ακούγεται η φράση : Τα λόγια των Αγγέλων εν σώματι …Την ώρα που προφέρεται αυτή η φράση , συνειρμικά έρχονται στο μυαλό μας και στις ψυχές μας , αρίφνητες μορφές .Ζώντων και Κεκοιμημένων.
Υπάρχει ακόμα μια φράση στον πρόλογο που μας θυμίζει κάποιον ευλογημένο εργάτη του αμπελώνος του Χριστού μας . Μόλις πρωτοανταμώσαμε στα ερτζιανά του Θεού πολλοί εξεπλάγησαν με την προσφώνηση στον χαιρετισμό μας : Χαίρετε αγαπητοί συναμαρτωλοί αδερφοί μου ! Είχαμε διευκρινίσει από την αρχή ότι αυτή η προσφώνηση φανερώνει  όχι κάποια υποτίμηση ή κάποια κατάκριση , μα τον κοινό μας αγώνα ενάντια στον επίβουλο της σωτηρίας μας. Σε εμάς όμως εκτός από αυτό μας θυμίζει και εκείνον που ενίοτε αρέσκετο στο να την χρησιμοποιεί ως προσφώνηση …Προσωπικά την συνάντησα κάποτε σε ένα γραπτό του και με εντυπωσίασε …Ένας άνθρωπος που μόνο η χροιά της φωνής του γεμάτη από ζέουσα πίστη και φλογερή αγάπη Χριστού έκανε ψυχές να σκιρτούν από συγκίνηση και επιτρέψτε μου τη φράση από μια ιερή ανατριχίλα…
Φαντάζομαι ότι σε πολλούς  έχει συμβεί να ακούνε μια φωνή στο ραδιόφωνο να μιλά για τον Χριστό μας και σε πολλά σημεία λόγω κακής ποιότητας της ηχογράφησης , που εφθάρη μετά από πολλές δεκαετίες από τότε που μαγνητοσκοπήθηκε , να ακούγεται μόνο η ένταση της φωνής χωρίς να είναι διαυγή τα λόγια …Παρ όλα αυτά η συγκίνηση να είναι μοναδική …Μόνο από τη χροιά και το ύφος να σου μεταδίδεται το πάθος του ομιλητή για την κατάκτηση του Παραδείσου …. Αυτός ήταν ο διαπρύσιος ιεροκήρυκας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης και του Ευαγγελικού λόγου . Ο μακαριστός Δημήτριος Παναγόπουλος . Σε αυτόν είναι αφιερωμένη η σημερινή μας εκπομπή .
Φλογερός , γεμάτος από ζέουσα πίστη …Κήρυττε τα θεϊκά ρήματα δια Πνεύματος Αγίου …Δίχως Θεολογικές σπουδές με την διαβεβαίωση του ιδίου του Χριστού ότι κάθε φορά που θα άνοιγε το στόμα του για να κηρύξει  για Αυτόν θα ήταν Εκείνος που πραγματικά θα ομιλούσε . Άλλωστε ο ίδιος ο Χριστός αλλά και οι Άγιοί Του Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυς  και Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας αυτοπροσώπως και υποστατικά  εμφανιζόμενοι έκαμψαν τις επί τετραετία αντιρρήσεις του μακαριστού όταν κλήθηκε άνωθεν για να κηρύξει τον Ευαγγελικό λόγο . Θεωρούσε τον εαυτό του ανεπαρκή λόγω έλλειψης γνώσεων και σπουδών . Ο Χριστός μας όμως αυτόν εξελέξατο …Και έτσι ξεκίνησαν 30 ολόκληρα χρόνια ακάματης κηρυκτικής διακονίας…Δεν εξωράιζε ο λόγος του , δεν συμβιβαζόταν με το χλιαρό και το βολεμένο , το συμβατό με τα ανθρώπινα μέτρα…Κήρυττε τον Παράδεισο χωρίς εκπτώσεις , δίχως ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις , όπως ακριβώς τον κήρυξε ο Κύριος μέσα στο Ευαγγέλιό του , χωρίς την παραμικρή απόκλιση  . Κάθε του κουβέντα «ποτισμένη» με πνεύμα Άγιο. Αμέτρητες ώρες ομιλιών . Αν τις ενώσεις , έναν δρόμο σχηματίζουν μαζί με όλες τις ψυχούλες που επέστρεψαν στην αγκαλιά του Θεού Πατέρα . Τον δρόμο που οδηγεί στον Παράδεισο !

…..Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να διαβάσουμε κάποιες συγκλονιστικές αποκαλύψεις – άνωθεν πληροφορίες , κάποια θαυμαστά και άκρως ωφέλιμα για την ψυχή μας περιστατικά που συνέβησαν λίγο μετά την κοίμηση του μακαριστού στις 13 Φεβρουαρίου του 1982. Τότε που εντελώς ξαφνικά έφυγε προς την Άνω πόλη σε ηλικία 64 ετών . Τα ακούσαμε και τα καταγράψαμε από ομιλία του πολυσέβαστου Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεϊτη στην Αμερική , εκεί όπου έχει δημιουργήσει με τη βοήθεια του Θεού ένα δεύτερο Άγιο Όρος …..Το ότι ακούστηκαν από αυτόν έχει μια ιδιαίτερη , μια ξεχωριστή βαρύτητα και κάνει όσα θαυμαστά ακουστούν  ακόμα πιο συγκλονιστικά και ωφέλιμα για όλους μας… ιδιαιτέρως δε για όσους έστω και ελάχιστα αμφιβάλουν ότι υπάρχει Ζωή μετά θάνατον ….  ( Τέλος α΄μέρους )
Νώντας Σκοπετέας .

Απόσπασμα από το βιβλίο Πόσα χωράνε σε ένα Αμήν ( εκδ. Πρόμαχος Ορθοδοξίας)και  από την εκπομπή Εν τω φωτί Σου οψόμεθα φως με τίτλο :Ιεροκηρύττοντας τον Παράδεισο ( Α & Β μέρος )

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~